Gezondheid:

Het allerbelangrijkste voor ons is de gezondheid en het welzijn van onze katten. Het maakt niet uit of je nu een professionele cattery hebt, amateur bent of gewoon gezellig één (of meerdere) kat(ten) thuis hebt. Het is essentieel voor de kat dat je hen met liefde benaderd en verzorgt: dat maakt het verschil in de kwaliteit van hun leven.  

Daarom nemen wij dit heel serieus bij al onze Maine Coons. We zien het als onze verantwoordelijkheid om de katten die aan ons zijn toevertrouwd op de beste wijze te verzorgen. Het welzijn van elk van onze katten individueel heeft ook weer effect op het welzijn van elke andere kat in de groep. Alleen al om die reden is hun gezondheid onze topprioriteit en verklaart het waarom wij al onze katten intensief (en periodiek) laten testen en onderzoeken door een dierenarts of specialist in een dierenhospitaal. Ondanks dat we er nooit 100% zeker van zullen zijn is dit de enige manier om objectief te kunnen vaststellen of ze volledig gezond zijn of niet en dus ook geschikt zouden zijn om eventueel voor nakomelingen te zorgen, die op hun beurt dan hoogstwaarschijnlijk ook weer gezond zullen zijn. We doen er alles aan wat mogelijk is om wat de toekomstige gezondheid van een kitten in de weg zou kunnen staan uit te sluiten, net zoals we alles zullen proberen om toekomstige onzekerheden met betrekking tot hun welzijn te voorkomen. We doen dit met liefde. En dat is de basis en het doel van onze cattery: gezonde katten waar van wordt gehouden.

U zult het dan ook beslist fijn vinden om te weten dat al onze katten getest en negatief bevonden zijn op de volgende genetische aandoeningen/ziektes: 

De katten in onze cattery werden ook periodiek  getest en werden negatief bevonden op deze virale ziektes, bacteriën, wormen en parasieten: 

  • Feline Leukemia Virus (FeLV)
  • Feline Immunodeficiency Virus (FIV)
  • Feline Infectious Peritonitis (FIP)
  • Feline Coronavirus (FCoV)
  • Feline Calicivirus (FCV)
  • Feline Parvovirus (FPV)
  • Tritrichomonas Foetus
  • Giardia

Wij zijn er van bewust dat katten echter niet in een steriele bubbel leven oid, dus we kunnen niet voorspellen of volledig voorkomen dat er virussen of parasieten alsnog om de hoek komen kijken. Soms kunnen katten ook dragers zijn/worden van een virus, maar in dat soort gevallen heeft dat geen expliciet negatief  effect op de gezondheid van de kat of hen die in zijn/haar buurt verblijven. Wij doen in ieder geval ons uiterste best om het welzijn (en dus ook de gezondheid) van onze katten te waarborgen en te beschermen. Zij verblijven bij ons in optimale en in de hygiënische condities zoals nodig is voor hun welzijn. 

Goed om te weten:

Sinds 2022 gebruiken wij  Health Programma zoals beschikbaar gesteld door Pawpeds. Pawpeds is een groot internationaal platform voor raskatten en hun website toont veel (geverifieerde) informatie over hun geschiedenis en hun stamboom. Tevens is het hun doel om catteries en individuele mensen te onderwijzen over hun raskat(ten), ook als zij met hun kat zouden willen fokken. Denk hierbij aan de benodigde genetische variatie, gezondheid en over de up-to-date situatie van bepaalde soorten raskatten. Al de door onze katten ondergane testen zijn via deze onafhankelijke website te zien.